04: Špenát a feta [Spinach and Feta]
Křupavý filo koláč se špenátem, sýrem feta a cheddarem
- 100 g piniových oříšků osmahnout na středně rozpálené pánvi
- 5 vajec
- 300 g sýru feta
- 50 g cheddaru
- pořádně pepře, špetka soli
- 1 lžička sušeného oregana
- olivový olej
- mladý špenát (špetka soli a pepře)
- muškátový oříšek
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- kousek másla
- pečící papír
- těsto filo
- sladký cayenský pepř
- před troubou posypat rozmarýnem
Letní rajčatový salát s bazalkovým přelivem
- plnou hrst snítek bazalky dáme do mixéru
- 1 stroužek česneku rozmačkáme drtičem
- 4-5 lžíce olivového oleje
- špetka soli a pepře
- asi 1,5 lžíce bílého vinného octa
- pořádně promixujeme
- misku zralých rajčat (různé druhy, tvary a barvy) nakrájíme na větší kousky
Salát z okurek, oliv, chilli a máty
- 10 kalamata oliv s peckou ze sklenice vypeckujeme
- 2 lžíce balzamikového octa
- 4-5 lžic olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 salátový okurek na střední kostky
- asi 4 jarní cibulky na menší proužky
- 1/2 nebo 1 červená chilli paprička nakrájená najemno
- asi 5 lístků máty nasekaných najemno
Kuličky z vanilkové zmrzliny obalené ve směsi kávy, čokolády a lískových oříšků
- 4 lžíce kávových zrn rozmixovat v mixéru
- v kuchyňském robotu 100 g lískových oříšků a 100 g kvalitní čokolády
- pak kávu přisypeme do robota a promixujeme dohromady
- z vanilkové zmrzliny uděláme kopeček a obalíme ho na prkýnku ve směsi
- dáme na talíř a pokračujeme (musíme rychle, než se zmrzlina rozpustí)
- koule dáme do mrazáku
(- můžeme podávat např. s malinami)