16: Lasagne s letní zeleninou [Summer Veg Lasagne]
Jarní a letní lasagne - hrášek, boby, chřest, sýr a čerstvé těstoviny
- svazek jarních cibulek
- 1/2 30g plechovky ančoviček v oleji
- 6 stroužků česneku
- 700 g chřestu
- 500 g mraženého hrášku
- 300 g mražených bobů
- velký svazek čerstvé máty
- 300 ml smetany
- 1 citron
- 300 ml přírodního zeleninového vývaru
- 2 x 250 g vaničky sýru cottage
- 2 x 250 g balení čerstvých plátů lasagní
- sýr parmezán
- pár větviček čerstvého tymiánu
Toskánský salát s chlebovými krutony, rajčaty, bazalkou, balzamikem a olivovým olejem
- 1/2 bochníku ciabatty
- 1 lžička semínek fenyklu
- několik snítek oregana nebo rozmarýnu
- 1 lžíce kaparů
- 1/2 30 g plechovky ančoviček v oleji
- menší trs čerstvé bazalky
- 6 červených paprik ze sklenice
- 1 stroužek česneku
- 4 větvičky cherry rajčátek, červené a žluté pokud možno
- 3 velká rajčata
- červený vinný ocet
- sýr parmezán
- krutony: ciabattu (čerstvá nebo starší) roztrháme asi na 2 cm kousky do pekáče, posolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, posypeme asi 1 polévkovou lžící celých fenyklových semínek, rozmačkáme 1 stroužek česneku a vše rukama promícháme, dále posypeme oregánem
- pekáč dáme do trouby na plně rozpálený gril (necháme opéct podle uvážení)
- 2 velké hrsti různorodých rajčat různě pokrájíme na střední kousky (předtím je lepší je mít při pokojové teplotě kvůli chuti), v míse je zalijeme asi 4-5 lžícemi olivového oleje a 2 lžícemi červeného vinného octa a vše dobře promícháme, dále přidáme asi 4 pokrájené ančovičky (můžeme je i úplně rozetřít), 1 polévkovou lžíci kaparů trošku pokrájených, 1/2 rozmačkaného stroužku česneku a opět pormícháme
- přisypeme krutony i s fenyklovými semínky a důkladně promícháme (nemusíme jemně, můžeme salát i trochu pomačkat)
- nakonec dokončíme pár lístky bazalky a několika cherry rajčátky, pokapeme olivovým olejem a balzamikem, a postrouháme kouskem parmezánu
Mangovo-jogurtová zmrzlina se strouhanou čokoládou
- předem dejte nádobu, do které pak dáte zmrzlinu, vychladit do mrazáku
- do robota s nástavcem na sekání dejte 500 g zmraženého manga na kostky, 250 g bílého jogurtu, nastrouhanou kůru z 1 limetky, 2 polévkové lžíce tekutého medu (možná více, záleží na sladkosti manga a Vaší chuti) a několik snítek čerstvé máty
- vše rozmixujte, dejte do nádoby a pak do mrazáku
- zmrzlinovou lopatkou dáme kopečky do 6-8 malých zmrzlinových kornoutů a postrouháme trochou kvalitní tmavé čokolády (70 % kakaové sušiny)
k servírování:
- vychlazená láhev bílého vína