6 - Atény
Fast food v aténském stylu
- suvlaki
- pita
- rajčata
- cibule (mírně oslazená)
- petrželka
- sůl
- mletá paprika
Moje senzační kebaby
- papriky
- chilli papričky
- vepřové z nožičky
- sušená máta
- sušené oregano
- pepř, sůl
- citronová šťáva (1 citron na 1 kg masa)
- olivový olej
- pár stroužků česneku
- čerstvá máta
- čerstvý fenykl
- červený vinný ocet
- 1 okurka (nebo 2 menší)
- bílý (řecký) jogurt
- 1 stroužek česneku
- pita chleby
- mletá paprika
Můj medovo-pistáciový koláč
- 5 vajec
- 225 g bílého řeckého jogurtu
- 225 g cukru krupice
- 75 g mletých mandlí
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 150 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky nebo krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 ml olivového oleje
- asi 150 g loupaných nesolených pistácií
- asi 100 ml tekutého medu
- šťáva z 1/2 citronu
- šťáva z 1/2 pomeranče
- podáváme s pár jahodami politými pomerančovou šťávou, lžící cukru a řeckým jogurtem
Můj perfektní řecký salát
- obří rajčata Beefmaster, střední rajčata a cherry rajčátka
- okurka
- růžová jemná cibule
- zelená paprika
- kopr
- máta
- černé olivy kalamata
- mořská sůl
- červený vinný ocet
- olivový olej
- sýr Feta
- sušené oregano
Moje rybářská směs (řecká polévka Kakavia)
- brambory
- cibule
- řapíkatý celer
- 4 stroužky česneku
- stonky petržele
- 3-4 bobkové listy
- 2 obří rajčata Beefmaster
- mořská voda
- necelý 1 l pitné vody
- různé mořské ryby (např. ostnatec zmijí)
- kopr
- pepř
- petrželka
- citronová šťáva (asi z 1/2 citronu)
- olivový olej
Nejčerstvější tuňák, co kdy budu jíst
- čerstvý tuňák druh skipjack (tuňák pruhovaný)
- olivový olej
- mořská sůl
- šťáva ze 2 citronů
- olivový olej (citron má být cítit, takže téměř 1:1)
- špetka soli
- sušené oregano
- rajčata
- plátky bílého chleba na crostini
- směs zelených nahořklých lístků (nespecifikováno) povařených a osmahnutých na troše cibule
- tvrdý slaný řecký sýr
- zelené chilli papričky