Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jamieho rodinné Vánoce - 3.díl

Perfektní pečené brambory [Perfect Roast Potatoes]

- brambory oloupeme a pokrájíme na velikost asi dvou squashových míčků

- studenou vodou z brambor omyjeme všechen škrob

- brambory dáme do hrnce se studenou vodou, kterou důkladně osolíme

- přivedeme k varu a necháme je povařit asi 10 minut (uprostřed budou měkkoučké)

- poté brambory scedíme a protřepeme, povrch brambor bude nerovný a drolící se, díky čemuž pak budou křupavé

- teď použijeme tuk - buď olivový olej, máslo, nebo husí sádlo - který dáme na dno pekáče a pak na jej celý pokryjeme bramborami, které osolíme a opepříme

- pečeme 30 minut při 190°C až budou do zlatova

- pak vezmeme mačkadlo na brambory a všechny je zmáčkneme naplocho, čímž následně získáme větší křupavou plochu, ale nerozmačkáme

- k bramborám na olivovém oleji přidáme rozmarýn, který nejprve v misce pokapeme olivovým olejem a octem, který bramborám dodá šmrnc, poté ještě pár celých stroužků česneku, vše promícháme a nasypeme na brambory

- k bramborám na husím sádle dáme tymián, několik stroužků česneku a pár bobkových listů, opět přidáme trochu olivového oleje a kapku octa, promícháme a nasypeme na brambory

- k bramborám na másle přidáme šalvěj, zase pár stroužků česneku a škrabkou oloupanou kůru z jedné mandarinky (tu pak jíst nebudeme), olivový olej, ocet, promíchat, nasypat na brambory

- dáme opět do trouby na dalších 25-30 minut, nebo dokud to nebude vypadat perfektně

 

Pečený zeleninový megamix [Roast Vegetable Mega Mix]

Báječná bruschetta (s Gennarem) [Beautiful Bruschetta (with Gennaro)]

 

Svatoštěpánský bubble & squeak [Boxing Day Bubble & Squeak]

- použít můžeme úplně jakoukoli zbylou zeleninu, ale vždy musí alespoň polovinu směsi tvořit brambory

- všechnu zeleninu rozmačkáme mačkadlem (ne úplně na kaši, tak středně, bez velkých kusů) a dáme do nepřilnavé pánve

- pak nakrájíme rajčata na půlky, očistíme žampiony portobello, plátky hodně masité naglické slaniny nebo boku, z které většinu tuku okrájíme, zdravější jsou ale klobásky, které obsahují 80-95 % masa

- plech postříkáme olivovým olejem v rozprašovači, naskládáme tam žampiony, rajčata, klobásky a slaninu, špetku osolíme a opepříme a ještě postříkáme olivovým olejem

- dáme na gril nebo do trouby na plný pecky asi na 10 minut

- zeleninu na pánvi otočíme, pokud se potrhá nevadí, znovu mačkadlem přimáčkneme, lžící můžete udělat 4 prohlubně, do kterých vyklepnete 4 vejce, a dáme to na 4-5 minut do trouby

- pak to sešoupneme na talíř, rozdělíme na 4 porce a ke každé dáme nejaký žampion, rajče, klobásku a slaninu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář